Craquelé in bitumineuze dakbedekking

Waar doet craquelé in bitumineuze dakbedekking zich voor?

Bitumineuze dakbedekking (inclusief gemineraliseerde bitumineuze dakbedekking) op platte en licht hellende daken en op dakranden kan na verloop van tijd craquelé in de toplaag vertonen. Craquelé is een onvermijdelijk verouderingsproces bij bitumineuze dakbedekking. De levensduur kan wel worden verlengd.

 

Hoe wordt craquelé in bitumineuze dakbedekking geconstateerd?

De toplaag van de bitumineuze dakbedekking vertoont kleine scheurtjes die een craquelé patroon vormen.

 

Wat is de oorzaak van craquelé in bitumineuze dakbedekking?

Craquelé in bitumineuze dakbedekking is een vorm van slijtage als gevolg van weersinvloeden. Vocht en de Uv-straling van zonlicht leiden uiteindelijk tot scheurvorming in de dakbedekking. SBS gemodificeerde dakbedekking is vanwege het lagere verwekingspunt vatbaarder voor craquelé dan APP gemodificeerde dakbedekking.

 

Hoe kan craquelé in bitumineuze dakbedekking hersteld worden?

Wanneer op tijd ingegrepen wordt en de scheurvorming nog niet tot de polyester inlage van de dakbedekking is doorgedrongen is het dak nog steeds waterdicht. Herstel is niet meteen noodzakelijk. Indien de polyester inlage wel zichtbaar is zal het gehele dak moeten worden voorzien van een nieuwe dakbedekking. Er bestaan bitumineuze dakbedekkingen die behalve de polyester inlage ook een (losse) glasvliesinlage hebben. Dit glasvlies bevindt zich bovenin de toplaag. Het glasvlies is alleen nodig voor het productieproces en zorgt voor een langere levensduur van de dakbedekking. Het heeft geen waterwerende functie. Craquelé dat deze laag heeft bereikt (en nog niet de polyester inlage is minder ernstig.

 

Hoe kan craquelé in bitumineuze dakbedekking voorkomen worden?

Kies voor bitumineuze dakbedekking met KOMO keur (gecertificeerd). Deze dakbedekking heeft een hogere kwaliteit.