Vloerverwarming of radiatoren?

Vloerverwaming of radiatoren?

Bij het bouwen of renoveren van een woning komen allerlei beslissingen kijken. Eén daarvan is bepalen hoe je je huis gaat verwarmen. Kies je voor radiatoren of ga je voor vloerverwarming? In deze blog leggen we deze twee verschillende manieren van verwarming naast elkaar. Wat is zuiniger, wat is duurder en wat is onderaan de streep voor jou de beste optie?

 

Wat is zuiniger: vloerverwarming of radiatoren?

Als je een nieuw verwarmingssysteem kiest, wil je uiteraard dat deze energiezuinig is. Maar wat is nu zuiniger: vloerverwarming of radiatoren?

Over het algemeen geldt dat vloerverwarming energiezuiniger is dan verwarming met radiatoren. Dit komt doordat een vloerverwarmingssysteem het water van de ketel niet constant tot een hoge temperatuur (90 graden) hoeft te verwarmen. Bij vloerverwarming hoeft dit slechts tot 50 graden, waardoor je dus minder energie nodig hebt. In onze blog ‘Hoe werkt vloerverwarming’ vertellen we je hoe dit precies zit. Daarnaast blijft het water in de ketel bij vloerverwarming ook beter op temperatuur dan bij radiatoren. Hierdoor kost het minder energie om het water opnieuw te verwarmen. Wanneer je vloerverwarming volledig heeft uit gestaan duurt het overigens wel iets langer tot deze weer warm is. Bij radiatorverwarming gaat dit sneller.

 

Wat is duurder: vloerverwarming of radiatoren?

Uiteraard is de prijs ook een belangrijke factor bij het uitkiezen van een nieuw verwarmingssysteem. Maar of vloerverwarming of radiatorverwarming duurder is, is niet met een simpel antwoord te zeggen. Wel weten we dat het laten plaatsen van vloerverwarming duurder is dan het plaatsen van radiatoren. Dit komt doordat het aansluiten van vloerverwarming een stuk arbeidsintensiever is dan het installeren van een radiatorverwarming.  Toch is vloerverwarming onderaan de streep vaak voordeliger. De prijs bij aanschaf is hoger, maar uiteindelijk verwarm je je woning een stuk energiezuiniger. Zo bespaar je maandelijks op je energiekosten. Daarnaast kun je flink op de installatiekosten besparen door de vloerverwarming zelf aan te leggen. 

 

Wat is beter: vloerverwarming of radiatoren?

Vloerverwarming en radiatoren zijn allebei goede manieren om een ruimte te verwarmen. Maar in welke situaties is vloerverwarming een betere keuze, en in welke situaties kies je het beste voor radiatoren?

 

Wanneer vloerverwarming?

Ga je een nieuwe woning bouwen, dan adviseren wij om voor vloerverwarming te kiezen. Nieuwbouwwoningen zijn tegenwoordig goed geïsoleerd, waardoor je geen hoog verwarmingsvermogen nodig hebt. Daarnaast zorgt vloerverwarming voor een gelijkmatige warmteverdeling in huis. Nog een plus: je hebt geen last meer van koude tegels! Combineer de vloerverwarming met een warmtepomp en je bent een stap dichterbij een gasloze woning.

 

Wanneer radiatorverwarming?

Een ander voorbeeld: stel dat je de zolderkamer in je huidige woning één keer in de week als werkkamer gebruikt. In de winter is het dan fijn als je verwarming hebt, maar dit is niet elke dag nodig. Als je niet thuiswerkt staat hij uit. In deze situatie kun je het beste kiezen voor een losse radiatorverwarming. Deze warmt een relatief kleine ruimte snel op en koelt ook snel weer af als de verwarming niet meer nodig is.

Vergelijk hieronder de twee verwarmingsmethodes op basis van de belangrijke

 

  Vloerverwarming Radiatoren
Verbruik X  
Aanschafkosten   X
Optimale luchtvochtigheid in huis X  
Warmteverdeling X  
Snel verwarming en afkoeling   X
Ruimtebesparing X  

 

Droge lucht door radiator of vloerverwarming?

Staat de verwarming in de winter bij jou de hele dag aan? Dan kan het zijn dat er droge lucht in huis ontstaan. Welke verwarmingsmethode is het beste als je dit wilt voorkomen? Zowel met vloerverwarming als met radiatorverwarming kan er droge lucht ontstaan. Wel is het zo dat de verwarming bij vloerverwarming minder hoog hoeft te staan voor een aangename temperatuur. Vloerverwarming verspreidt de warmte namelijk een stuk gelijkmatiger. Door de lagere verwarmingsstand, beperk je de hoeveelheid droge lucht.

 

Vloerverwarming of radiatoren in slaapkamers

Voor de slaapkamer is zowel vloerverwarming als radiatorverwarming een optie. Ga je een nieuwe woning bouwen, dan is vloerverwarming het meest interessant. Waarom? Beter klimaat in je slaapkamer: minder stofjes door luchtcirculatie.

Meer ruimte voor meubels. Energiezuiniger. In een bestaande woning kan het aanleggen van vloerverwarming in de slaapkamer ook interessant zijn, maar dat geldt niet altijd. 

 

Vloerverwarming en radiatoren combineren

Twijfel je tussen vloerverwarming of radiatorverwarming? Je kunt ook voor beide gaan! Vloerverwarming en radiatoren zijn namelijk prima met elkaar te combineren. In dit geval gebruik je vloerverwarming als basis. Is dit niet voldoende en wil je plaatselijk extra warmte creëren, bijvoorbeeld bij je knusse hoek bij de bank? Dan zet je de radiator aan als extra verwarming. Een andere combi die je kunt toepassen is vloerverwarming op de benedenverdieping en radiatoren op de bovenverdieping. Hierin zijn veel combinaties mogelijk. Uiteindelijk is het aan jou om te bepalen welke combinatie bij je past.