Waarom kiezen voor EPDM in plaats van bitumen?

Waarom kiezen voor EPDM in plaats van bitumen?

EPDM is een afkorting voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer, een synthetisch rubber. Dit rubber staat bekend om de geweldige eigenschappen voor onder andere dakfolie. Een EPDM dakbedekking kent dan ook veel voordelen. Om te beginnen is EPDM lichter in gewicht dan bijvoorbeeld bitumen. U hoeft dus geen spierbundel te zijn om een EPDM dak zelf te leggen. Het is waterdicht, weer- en temperatuurbestendig en heeft een hoge resistentie tegen ozon en Uv-straling. Een sterk en duurzaam product met uitstekende elasticiteit. Daarnaast vraagt EPDM dakbedekking weinig onderhoud en is het milieuvriendelijk omdat het recyclebaar is. Bovendien heeft het als dakbedekking een uitzonderlijk lange levensduur tot wel 50 jaar.

 

Wat zijn de voordelen van EPDM dakbedekking?

Meer en meer is de populariteit van EPDM dakbedekking zichtbaar. Deze rubberfolie is dan ook het perfecte materiaal voor het platte dak. Niet alleen bij nieuwbouw, maar ook zeker bij dakrenovatie. EPDM dakfolie kan namelijk in veel gevallen eenvoudig over uw bestaande en versleten dakbedekking worden geplaatst. Dit is nog maar het begin van alle EPDM voordelen. 

 

Andere voordelen van EPDM dakbedekking

Los van de vele voordelen die EPDM als materiaal met zich meebrengt, is de combinatie van eigenschappen en het plaatsen van een EPDM dak ook voordelig vanwege de eenvoud. Het assortiment bestaat uit EPDM op rol in verschillende diktes en rolbreedtes. U bent dus altijd verzekerd van één grote waterdichte rubberfolie zonder naden die u met EPDM lijm eenvoudig en brandvrij zelf kunt leggen. In de meeste gevallen kunt u EPDM bovendien zonder problemen over uw oude dakbedekking leggen. Dit bespaart u veel tijd, geld en onnodige risico’s! Ook het aanbrengen van dak ontluchting of hemelwaterafvoer op EPDM gaat uitstekend. Zo kan dankzij een zelfklevende EPDM manchet, waarvan de aluminium pijp van een dakdoorvoer soms al is voorzien, een ontluchting of hemelwaterafvoer snel en waterdicht worden verwerkt op uw EPDM dak. Daarnaast bestaan er EPDM stroken, die handig zijn voor het afdichten of repareren van bijvoorbeeld ramen, dorpels, naadverbindingen of dakgoten. Ten slotte is EPDM geschikt voor het eventueel aanleggen van groendaken.

 

De voordelen van EPDM dakbedekking zijn eindeloos

De voordelen van dit materiaal zijn eindeloos! Daarom zetten we de geweldige kenmerken nog even op een rij. De EPDM voordelen zijn:

Het is licht in gewicht en daardoor makkelijk zelf aan te brengen; Eenvoudig en brandvrij verlijmen;

Sterk en elastisch/flexibel materiaal (scheurt of breekt niet); Bestand tegen alle (en extreme) invloeden van weer en temperatuur (hoge resistentie tegen ozon en Uv-straling); Brandveilig en door coating goed bestand tegen vliegvuur (LSFR*) van bijvoorbeeld vuurwerk, kachels en vuurkorven;

Ongekend duurzaam met een gemiddelde levensduur van 50 jaar; Recyclebaar en dus milieuvriendelijk; Onderhoudsvriendelijk; Verkrijgbaar op rol, bestaande uit één naadloze en waterdichte folie (in verschillende breedtes en diktes); Ideaal voor zowel nieuwbouw als renovatie van platte en licht hellende daken; Kan in meeste gevallen over oude/versleten dakbedekking worden gelegd; Ook handige EPDM stroken verkrijgbaar; Een dakdoorvoer zoals ontluchting en hemelwaterafvoer is perfect en snel te plaatsen op een EPDM dak; Geschikt voor het eventueel aanleggen van groendaken.

 

Kent EPDM folie ook nadelen?

De nadelen van een EPDM dakbedekking zijn nagenoeg te verwaarlozen. Zeker tegenover al die voordelen van EPDM, valt dat enkele minpuntje nauwelijks een nadeel te noemen: het materiaal kan namelijk geen chloor verdragen. In de buurt van zwembaden kan het dus een wat minder goede keuze zijn. Maar zelfs dan, omdat u in de meeste gevallen een aanzienlijk verschil in hoogte heeft tussen het dak en het zwembad, kunt u prima kiezen voor een EPDM dakbedekking. EPDM folie mag per vierkante meter dan misschien duurder zijn dan bijvoorbeeld bitumen, feit is dat u gezien alle voordelen op lange termijn ongetwijfeld ook voordeliger uit bent in uw portemonnee!

 

EPDM aanbrengen op bitumen?

Op veel platte en licht hellende daken in Nederland ligt een bitumen dakbedekking. Een van oudsher populair materiaal, wat vooral sinds de jaren 80 in opmars raakte. Inmiddels zijn deze daken verouderd en zijn steeds meer bitumen daken aan vervanging toe. De keuze voor een nieuwe bitumen dakbedekking lijkt hierbij op zijn retour. Dat heeft vooral te maken met de geweldige voordelen van zijn opvolger, een EPDM dakbedekking